Boost your LTV with dynamic pricing

Apprien automated IAP pricing engine

Today most video games and especially indie developers lose money and scaling up opportunities; most games studios constantly struggle with pricing and how to manage it. This is hindering their ability to stay in the race and make good business. Also, the cost of user acquisition reaches record highs each year making the situation even harder. So, rejecting best practices such as dynamic pricing from other industries is irresponsible!

Analytics

Pricing needs to be analyzed continuously. With our sophisticated pricing analysis you find out what sells and what doesn’t. Identify high seasons and top products, monitor how discounts and competitor prices affect your demand and react to it to defend your revenue. Use the forecasting to complement your decision making process. And the best is that you can beat competition by reacting faster to market changes!

 

 

 

Turnover maximization

We enable that your prices are always optimal for turnover maximization based on price elasticity of demand. Apprien can boost your LTV either by increasing prices when the willingness to pay is higher or by optimizing sales volumes when competition is hush. This method used by successful mobile game companies worldwide is now available for you too.

 

 

 

Dynamic Pricing

And best of all – it’s totally automatic. Sit back and let Apprien take care of the daunting job of pricing a whole range of your IAP products. In the meanwhile you and your staff can monitor growing revenue streams on the dashboard and focus on developing the key areas of your business.

Arto Käyhkö: Peliala voi menestyä vain yhdessä

Arto Käyhkö, CEO at Apprien, COO at PHZ Game Studios

”Suomessa pelialalla kaikki tuntevat toisensa. Samat ihmiset joko perustavat uusia pelistudioita tai liikkuvat studiosta toiseen. Verkostoitumisen kannalta se on kätevää, koska yhteydet pysyvät.

Jos meiltä joku lähtee maailmalle pelialan tapahtumiin, se joku olen vähintään minä. Matkustan 50–100 päivää vuodessa ympäri maailmaa.

Suomalainen pelialan väki on tottunut matkaamaan pitkiä matkoja messuille kuulemaan alan viimeisimmät uutiset ja näkemään uudet pelijulkaisut. On tavallaan hassua, että matkustamme 8 000 kilometriä Helsingistä San Franciscoon tapaamaan toisiamme, yhteistyökumppaneita ja asiakkaita. Tämä on kuitenkin alusta alkaen toiminut näin, koska peliala on globaalia, ja alan messut kansainvälisiä.

Kuva: Eirik Manne. Editointi: Marko Torkkeli

Olen Apprien Oy:n toimitusjohtaja ja PHZ:n Game Studios Oy:n operatiivinen johtaja ja osakas. Apprien on mobiilipelifirmoille suunnattu mobiilipelien optimaalia hinnoittelua tekoälyn avulla tekevä tuote.

Tulin taloon 2017 vastaamaan Apprienin liiketoiminnasta, myynnistä ja markkinoinnista. Olen tehnyt 20 vuotta erityyppistä myyntiä, ja pelialan kanssa olen ollut tekemisissä 15 vuotta. Päiviin mahtuu paljon palavereja ja paljon sähköistä viestintää.

Verkostoituminen on myynnin työväline. Tehtävissäni on keskeistä, että tunnen pelialan oleelliset ihmiset; pidän heihin yllä riittävää yhteyttä, ja pystyn avaamaan keskusteluja sen takia, että tunnen heidät ja he tuntevat minut. Suomen peliala käsittää noin 2 500–3 000 ihmistä.

Mikäkö on riittävä yhteys? Keskeisiin asiakkaisiimme olen yhteydessä useita kertoja viikossa. En roiku ilkkapaanasten ja petervesterbackojen hihassa päivittäin, mutta vähimmillään niin, että näemme muutamia kertoja vuodessa keskeisimmissä alan tapahtumissa tai vaihdamme viestejä uusien pelijulkaisujen yhteydessä.

Pelialan ihmiset ovat mukavaa ja fiksua väkeä. Kyse on pienistä ja omistajavetoisista yrityksistä, joiden kanssa sovitut asiat tapahtuvat aika nopeasti. Ei näy jäykkyyttä tai tiukkoja ylähuulia. Voi puhua kenelle tahansa mistä tahansa. Peliala uskoo paljon testaukseen ja kokeiluun, joten mielipide on validi, jos on olemassa dataa perustella oma näkemys.

Toimialan pienuuden takia pelialan sisään on rakentunut ajatus, että vain yhdessä voimme menestyä. Yhteistyö toimii yhä hyvin. Ei kannata pissiä toisen vihtaan, koska sillä voidaan vihtoa sinunkin selkääsi. Jos en jaa tietoa sinulle, sinäkään et jaa minulle, ja kaikki kärsivät.

Pelialalla näkyy usko tekemiseen ja draiviin. Ala on opettanut, että on parempi tähdätä kuusen latvaan ja kupsahtaa puoliväliin kuin tähdätä alaoksiin ja pudota maahan. Apprien ja PHZ Games Studios ovat kasvattaneet ja opettaneet epävarmuuksien ja muuttuvien tilanteiden sietämistä.

Nuorena en ollut peleistä niin kiinnostunut. Pelaan, mutta aika vähän: muutamasta minuutista puoleen tuntiin. Yleensä pelaan meidän asiakasmobiilipelejämme ja sellaisia pelejä, joiden kanssa haluamme Apprienin olevan kosketuksissa.”

Kirjoittaja: Eija Kallioniemi

Apprien Pricing Engine

 Get to know how Apprien Pricing Engine can help you boost your IAP revenue!

PHZ Full Stack & Apprien avajaisjuhlat Tampereella 17.6.2021

Lähes vuoden odottamisen jälkeen PHZ ja Apprien tiimit pääsivät kohottamaan maljaa Tampereen toimiston ja sen toiminnan avaamisen kunniaksi. Odotus oli pitkä, mutta hyvää kannatti odottaa, sillä niin ilma, seura kuin myös Tampere näytti meille parastaan.

Lähes pilvien tasolle Hotelli Tornin upeaan Moro Sky Baariin oli kokoontunut joukko PHZ:n ja Apprienin asiakkaita sekä Tampereen kaupungin ja Business Tampereen edustajia.

Hiki virtasi kilvan kuohujuoman kera, sillä lämpötila kolkutteli 28 asteen paremmalla puolella. Keskustelu oli kuitenkin iloista ja kaikki vertailivat omia muistojaan Tampereesta ja sitä miten kaupunki oli vuosien saatossa kehittynyt.

Osa oli saapunut paikalle autolla, junalla tai pyörällä, mutta olipa muutama vieraistamme saapunut paikalle myös upouudella Tampereen raitiovaunulla.

 

 

”Tampereen nopea kasvu, sekä alati kehittyvä talous, luo mielenkiintoisia liiketoimintamahdollisuuksia ja se oli yksi vetovoimatekijä, jonka takia mekin päätimme sijoittua Tampereelle” – Antti Hätinen / PHZ Full Stack

 

Alkumaljojen jälkeen iltaa ja avajaisia jatkettiin Apprien & PHZ toimitiloissa Platform6:ssa ja sen juhla-kerroksessa, josta voi ihailla upeita maisemia ja Tampereen kehitystä vaikkapa Uros Live! Areenan työmaan muodossa. Avajaispuheissa ja varsinkin paneelikeskustelussa PHZ Full Stack Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Antti Hätinen mainitsikin, että juuri Tampereen nopea kasvu sekä alati kehittyvä talous, luo paljon mielenkiintoisia liiketoimintamahdollisuuksia joka olikin yksi vetovoimatekijä, jonka vuoksi päätimme sijoittua Tampereelle. Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen mainitsi lisäksi, että kolmen keskeisen yliopiston ja korkeakoulun verkosto mahdollistaa yrityksille hyvän pohjan osaajien rekrytointiin ja lisäksi kaupunki sekä viranhaltijat pyrkivät toteuttamaan ennakoitavaa ja yrittäjämyönteistä toimintaan. Panelin lopuksi elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen Tampereen kaupungilta, muistutti, että vaikka Tampere tunnetaan teollisuudestaan, niin kaupunkiin on muodostunut kasvavaa kansainvälisen tason digitaalista liiketoimintaa, niin teollisuuden prosessien, älykkään kaupungin kuin myös peliteollisuuden osalta. Tähän toteamukseen oli helppo yhtyä kun katsoi noin 50-henkisen kutsuvierasjoukon yrityksiä ja niiden taustoja: mukana oli mm. maailman huippua edustavia pelejä ja niiden kehittäjiä kuin myös korkea tason tutkimusta niin kotimaasta kuin maailmalta niin VTT:n ja myös ESA:n (European Space Agnecy:n) hankkeissa.

Ilta oli huima ja päättyi hauskaan sauna-Karaoke yhdistelmään, jossa kukin pääsi lauteille tahtonsa mukaan, joko vihdan tai mikrofonin varressa.

Kiitos kaikille osallistuneille lämpimistä tervetuloa toivotuksista Manseen!

The team Apprien and PHZ Game Studios at PGC Digital #5

Even though the traditional opening of the year for game industry events, Pocket Games Connect London, has been moved in the upcoming future because of Covid-19 situation we are still happy to meet our fellow developers and customers in the digital PGC event!

On February 8th to 12th approximately  1300+ attendees from game industry all over the world will be online and meeting with peers and listening in on the latest news and developments in the gaming business.  Of course there is also plenty of opportunities to meet on virtual one-on-one meetings and not to forget the Big Indie Pitch and Careers Week side events too!

If you are interested to hear how´s our latest game Siege Castle been doing after the launch and how our studio can help you to integrate your games and apps into the Huawei HMS / AppsGallery platform or just to have a free trials and tests of Apprien pricing engine, ping us for a meeting! Our CEO Arto Käyhkö and (old) new face in the Apprien team Mr. Sasu Louke will be there just a one click away :- ) See you all soon! 👋🏻

Faaaaaasssstttt developers 🏎 🏁

Last Friday the team Apprien and PHZ gathered to celebrate the “little Christmas party” as we call it in Finnish. The idea is to celebrate the upcoming Christmas holidays together with workmates. As we all know that coding and developing new might sometimes be frustratingly slow, we decided to have something that is definitely fast paced and action filled! We headed out to Karting Club Helsinki to have a race day!

Finland is know to be the fastest nation in the world: for a such small country we have numerous Formula 1, WRC- World Rally Cross and Motorcycles (MotoGP) champions in the history and I guess the gasoline is flowing in our veins still quite naturally. So no wonder that everybody were so excited and we had really fun afternoon! End results showed that Christian was the fastest at the qualifying session and also on the official race, but seeing the smiles after the race I think we all felt like winners internally…  Thanks for the organising team and lets see what we have next on our joint activities  – perhaps ski jumping, another Finnish national sport 🙃

Apprien Team-Tampere “Karaoke night” 🎤🎼

The Tampere-Team had a meeting with the Game Hub Tampere game developers and spend an excellent karaoke evening with them at the top-lounge of our new Tampere site at the Platform6. Some excellent rock and pop tunes where played and everybody showed their talents with the microphone – a huge thanks to Riku, Tomi, Kirsi, Atte, Mika and all others who were with us 🙏

Famous Finnish Rap-Artist and technology entrepreneur JuFoIII visited Apprien

Wow – this time the Team Apprien and PHZ Games Studios guys had a really interesting visitor at offices! JuFo is one of the original Finnish rap-artist and famous for his legendary band called Raptori that was setting the rap scene on fire during the end of the ´80 and early `90. After the career in music (which is by the way still going on strong) he has been involved in technology companies and after many successful companies such as Hybrid Graphics, Zen Robotics, Immersal etc. he is now working as a CMO for Avidly. Jufo popped in to talk about games and new ideas how combine resent global phenomenas and games together. Stay tuned for more about this 😎

“Heei, Kaikki kotipojat ympäri Suomen maan
Mulla on tarina, Tulkaa kuuntelemaan
Tämä tarina on legenda Raptorista
Joku voisi luulla
Ettei ole paljon kertomista
Mutta kuten kohta kuulette
Sit riittää
Kun Raptori Suomessa mainetta niittää
Raptori on räpbändeistä parhain
Heräämme joka aamu kymmeneltä varhain
Kiinnitämme nahkaliiveihimme niittejä
Tsekkaamme riimejä, varastamme biittejä”

Team Apprien mets the Ambassador of Estonia in Finland – Tere! 🇪🇪

The newly appointed Ambassador of Estonia to Finland Mr. Sven Sakkov hosted a breakfast seminar with Enterprise Estonia to promote the business possibilities between Finland and Estonia. The team Apprien CEO Mr. Arto Käyhkö was invited to participate the seminar and here are few take aways of the conversations of that interesting morning.

Estonia has suffered the COVID-19 situation as like all the other countries in the world, but due to the very flexible job markets and regulations the effect has been less severe than in other Nordic or Baltic countries. Of course the travel and leisure industry has taken the hit from the travel restrictions, but generally the economy has stayed pretty intact. Also, the Estonian corporate taxation is giving a lot of slack to the companies, since the surplus is not taxed, when held in the company and used for developing the business and not taken out as dividends.

Estonia is in forefront of the eGovernment and digitalisation. The eCitizenship is a fine way of starting your business operations in Estonia, since it gives you a possibility to make agreements, open bank account and get tax certifications in Estonia even from the comfort of your own coach! Estonia is also the amongst the first countries to widely use digital voting in national elections and blockchain solutions in payments. Tallinn Technical University and University of Tartto have also very interesting AI and Machine Learning research groups.

Apprien and PHZ have joint office in Tallinn and we are looking keenly to expand our operations in Estonia and looking for new local customers and partners and also we are happy to welcome applications from students and technology savvy developers and coders 😉

Estonia and Finland have excellent bilateral relationships both in politics and economy. The vivid commuting between the countries is also binding us tighter together, even so much, that Tallinn and Helsinki are called Talsinki or Hellinna depending on which side of the Baltic see you look at it – a true Twincity in deed !

Apprien kävi tapaamassa pelialan tulevia ammattilaisia Porvoossa ✌️

Apprienin keltaiset hupparit vilahtelivat tänään Careeria Porvoon kampuksella kun Arto ja Olli kävivät vierailuluennoimassa tuleville pelialan ammattilaisille kurssilaisten datanomiopintojen viimeisellä vuodella. Nuoret opiskelijat olivat pistäneet parastaan esitysten sekä demojen kanssa ja tilaisuudessa kehkeytyi erittäin mielenkiintoinen keskustelu pelialasta, myynnistä ja markkinoinnista ja aina yhtä tärkeästä pitchauksen (US.StartUp 1×1: pitch = esitellä tai myydä tuotettaan tai palveluaan sijoittajille tai asiakkaille) kolmesta kultaisesta säännöstä: pitchissä tärkeintä ei ole aloitus, eikä lopetus vaan höpötys 🙃 Toivottavasti monesta heistä kuullaan vielä, sillä peli-ideat olivat tuoreita ja tulevaisuuden pelikehittäjissä oli paljon intoa! Kiitokset Ollille ja Careerialle kutsusta ja järjestelyistä -tulemme toki toisenkin kerran !

Apprien and PHZ Game Studios take Tampere by storm 🌪

Now it is official – we are in Tampere! You might have already heard rumours that the guys in the yellow hoodies a.k.a The Team Apprien has been checking the hoods in Tampere during this year. Yes, the rumours are once correct, and we are happy to announce that Apprien and PHZ Game Studios can be found from Platform6 at the Åkerlundinkatu 8 from now on! Our Founder Mr. Antti Hätinen described the decision to open the new office in Tampere, just like returning home. Mr. Hätinen, originally from Hyvinkää, has been studying in Tampere and knows well the digital roots of the vibrant city. “Tampere is perfect location for us, since as a university city it provides a lot of world class talent in the fields of IT and game development and due to it´s industrial history it has also a lot of business potential as well. “

At the beginning our teams will be represented by our Regional Business Manager Mr. Olli Ikonen and our Senior Developer Mr. Juuso Ansaharju, but note also that more people and positions are lurking just around the corner. Keep your ears and eyes open for our announcements for interesting positions and as usually “nuestra casa es su casa” – meaning that our door is always open for visiting and a cup of hot or cool drinks!

We will have official housewarming party by the end of this year if the COVID-19 situation allows social gatherings. More information about the party to our Tampere based customers and partners about the exact date and time is coming via separate message. Stay tuned for the Manse-party 😉

 

Team Apprien visiting “Manse”

Team Apprien in Tampere 24.6.2020

On a hot summer day (+29 celsius) the Team Apprien and PHZ Game Studios Antti, Arto and Kim packed their laptops and suncream and shades and headed towards second largest city in Finland, Tampere. Or friendly Manse as we Finns call it. The nickname Manse actually comes from the industrial roots of the city of Tampere, referring to it`s better known fellow industrial city Manchester (UK).  Tampere was founded in 1779, on the river banks of Tammerkoski and was a vibrant industrial town for paper and pulp and wool manufacturing. Tampere is still largely known for its manufacturing industry, but also more and more for it`s top knots IT and digital companies, including game developers. We met few of them during the trip (Bon Games, Traplight, GreenerGrass, Kyy Games, 10Tons and Catland Studios) and discussed the latest on game development news and monetisation via IAP and other possible cooperation areas. And yes – we had some time to enjoy a cool pints at the famous Plevna Brewery and beer house in the old wool mill house of Finlayson 🍻